PERSBERICHT start campagne

PERSBERICHT start campagne

PERSBERICHT start campagne

Black Pete Matters: Vlaams Belang Jongeren lanceren campagne pro Zwarte Piet

Black Pete Matters: onder dat motto lanceren de Vlaams Belang Jongeren een grootscheepse campagne om de traditie van Zwarte Piet te beschermen. “De zwarte hulp van Sinterklaas ligt reeds verschillende jaren onder vuur” stelt voorzitter Bart Claes. “Onze bedoeling is om Zwarte Piet in ere te herstellen. De Sinterklaastraditie is immers een waardevol onderdeel van onze cultuur.” Bijzonder is dat VBJ zich met deze campagne zowel op Vlaanderen als Nederland richt.

“De naam van de campagne is een knipoog naar Black Lives Matter, een beweging die voornamelijk in de Verenigde Staten, naar eigen zeggen, strijdt tegen anti-zwart politiegeweld maar die de vorige jaren ook voor problemen zorgde bij de intocht van Sinterklaas in enkele Nederlandse steden”, aldus Claes.

100% traditie, 0% racisme

Iedereen weet dat Zwarte Piet zwart ziet door het roet van de schoorsteen. Niemand legde tot voor kort ooit enig verband met onze zwarte medemensen laat staan met de slavernij. Toch wordt er door bepaalde drukkingsgroepen elk jaar opnieuw een probleem gemaakt van onze favoriete kindervriend. Aangezien VBJ van oordeel is dat deze Westerse zelfhaat moet stoppen, start de politieke jongerenorganisatie een opmerkelijke sensibiliseringscampagne.

Over onze tradities wordt niet onderhandeld

Terwijl er deze week met veel applaus een Barbie met hoofddoek werd aangekondigd worden onze Kerstmarkten omgedoopt tot het meer seculiere Winterpret, worden Paaseieren bij de Hema verstopeieren en verbleekt Zwarte Piet tot een roetveegpiet. Het is duidelijk dat in onze eigen landen onze identiteit en tradities onder druk staan. Met onze campagne willen we ingaan tegen deze nefaste trend. Wie in ons land leeft moet zich schikken naar onze cultuur. Over onze tradities wordt niet onderhandeld.

Actie

Het zwaartepunt van de campagne is de website www.blackpetematters.com waar er in de periode tot 6 december regelmatig nieuwe acties en evenementen zullen worden aangekondigd. “We starten met een grote campagne op sociale media waarbij we mensen vragen hun profielfoto te veranderen maar zullen in de komende weken ook enkele straatacties voeren.”

Voorzitter Bart Claes kondigde nog aan dat winkelketen Hema zich ook mag verwachten aan acties daar zij altijd al het voortouw hebben genomen in de uitverkoop van onze culturele eigenheid.